CURRÍCULUM VITAE

 

Dades personals

Joan Garriga i Andreu

Nascut a la Garriga ( Vallès Oriental), el 19 de desembre de 1945

 

ALGUNES DADES BIOGRÀFIQUES (Extretes, la major part, de la nota biogràfica del llibre Cartes sense adreça al doctor Alfred Canal. 2016)

Llicenciat en Dret, en Història Contemporània i doctor en Història. També ha cursat estudis de sociologia i d'arxivística. Ha treballat d'advocat, ha exercit la docència com a professor de dret i d'història i s'ha especialitzat en la investigació de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Els anys en què va exercir d'advocat portà la defensa de persones víctimes de la repressió franquista. Després d'iniciar-se la Transició, es dedicà plenament al camp de la història i a continuar les seves recerques per diferents arxius, tant a dins com a fora del territori de l'Estat espanyol. Interessat en l´ús dels mittjans de comunicació, ha escrit desenes d'articles professionals i d'opinió, ha intervingut en programes de ràdio i televisió i ha donat nombroses conferències. Entre els diversos càrrecs que ha tingut hi ha el de director, a Granollers, de l'Institut de Batxillerat Antoni Cumella; president del Centre d'Estudis de l'Associació Cultural de Granollers(AC) i director del Museu de Granollers. Ha estat també director de la Revista Lauro i director, coautor i guionista d'una vintena de documentals de televisió. Ha estat editor de diversos treballs i, en el seu vessant d'escriptor, és autor o coautor de més d'una vintena de llibres. Durant alguns cursos va coordinar diverses acrivitats a l'Institut de Ciències Socials de l'Educació (UB/UAB).Va ser coordinador d'Activitats d'Innovació i de formació d'ensenyants i arxivers de Catalunya per a la recuperació del patrimoni documental, nomenat pel Servei d'Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ha estat distingit amb la placa d'Honor de l'Agrupació Excursionista de Granollers, i en diverses ocasions ha estat proposat com un dels candidats als premis Catalunya Educació de reconeixement als docents i com a vallesà de l'any. Forma part del consell de redacció de Ponències, Revista del Centre d'Estudis de Granollers i del consell assessor de la revista Vallesos. És col·laborador del Centre d'Història Contemporània. És membre de la Junta del Centre d'Estudis de l'AC de Granollers i de la Junta de l'Associació Cultural. També pertany al Grup de recerca i estudi de l'època franquista (GREF-UAB) i al Centre d'Estudis sobre el franquisme i la democràcia (CEFID-UAB). És membre del Consell Assessor de Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau (Granollers). Des de fa anys, està estretament vinculat a organismes que treballen, des de Catalunya, per la recuperació i la dignificació de la història i de la memòria.

 

Estudis i titulacions

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1969).

Llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la Universitat de Barcelona (1975).

Doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (2000).

Estudis de Ciències Socials (ICESB) i Arxivística (Dep. de Cultura de la Generalitat), a Barcelona (1966-1969).

Professor Agregat de Batxillerat de l’IB Roser Pujadas, actualment Institut Antoni Cumella.Granollers (1979).

Catedràtic de Geografia i Història d’ensenyament Mijà, de l’Institut Antoni Cumella. Granollers (1992).

Estudis sobre el patrimoni històric i temàtica museística, a la Universitat de Cantàbria (1996).

Estudis sobre Museus i administració local, organitzat per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, oficina de Patrimoni Cultural, pel Servei de Formació local i per l’Ajuntament de Granollers (1997 i 1998).

 

 

Experiències professionals/càrrecs

 

Advocat en exercici a Granollers, Barcelona i Madrid. (1970-1984)). Redactor de diversos informes jurídics d’àmbit català i espanyol. He impartit cursos de dret i he publicat diversos escrits sobre temes jurídics.

Professor d’Història a l’IB Sant Andreu (BCN) (1977-1979).

Cap d'Estudis de l'B Sant Andreu (1977-1979).

Professor d’Història a l’IB/IES Antoni Cumella (Granollers. (1979-1996, 2001-2007).

Treballs d’arqueologia a Catalunya i a l’Aragó, sota la direcció de tècnics en Història Antiga (1979-1982).

Vinculat a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de Barcelona, a través de l’Institut de Ciències Socuals de l’Educació (ICE), com a professor responsable de cursos d’aptitud pedagògica i com a coordinador de diversos seminaris sobre metodologia històrica i fonts de treball (1980-1992).

Cap de Departament d'Història i Geografia/c.Socials, a l'IB/IES Antoni Cumella (Granollers 1981-1996, 2002-2005).

Director de l’IB Antoni Cumella (Granollers) (1983-1985).

Nomenat pel Servei d’Arxiu d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat, com a coordinador d’activitat d’innovació i de formació entre ensenyants i arxivers de Catalunya per a la recuperació del Patrimoni Documental (1985-1986).

Cap d'Àrea d'Història Contemporània del Museu de Granollers (1985-1997).

Col·laborador del Centre d’Història Contemporània de Catalunya. (Des de 1985).

Professor d’Història i Dret en els Cursos del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ( Generalitat de Catalunya, oficina comarcal del Vallès Oriental, 1989-1991).

Assessor i col·laborador de la revista Estudis de Granollers i comarca (des de 1986),de la revista Lauro del Museu de Granollers des de 1989), i de Ponències, del Centre d’Estudis de Granollers de l'AC (des de 1997).

Director del Centre d’Estudis de l’Associació Cultural de Granollers (1996-1999).

Director de la revista del Museu de Granollers, Lauro (1997-2001).

Director del Museu de Granollers (1997-2001).

Membre assessor de Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau (des del seu inici).

Membre assessor de la revista Vallesos (Gent, terra i patrimoni). Des del 2014.

 

D’altres

 

Membre, secretari i vocal de l’Associació Cultural de Granollers (AC).

Membre de la Junta del Centre d’Estudis de Granollers (AC).

Membre del GREF (Grup de recerca i estudi de l’època franquista (UAB), des de la seva constitució (2000).

Membre del Centre d'Estudis sobre lles èpoques franquista i democràtica (CEFID-UAB), des de la seva fundació.

Col·laborador de la Fundació Martí l’Humà (la Garriga).

 

Treballs i publicacions

 

I ) Autor de diversos pròlegs de treballs i llibres. Autor de diversos textos i catàlegs d'exposicions.

 

II) Ponent i col·laborador de diversos estudis publicats a Granollers i Barcelona i per les Universitats de Barcelona i Politècnica, sobre temàtica d’Història de Catalunya, de la Guerra Civil (1936-1939), sobre Museus i Arxiu i sobre teories i experiències didàctiques (1985).

 

III) Becari/borses d'estudi per investigar temes d'història contemporània, entre d'altres, de la Borsa d'Estudis Joan Camps, de Granollers, de la Fundació Jaume Bofill, del Centre d'Història Contemporània, i de la Fundació "la Caixa", en el programa d'Estudis Catalans, Joan Maragall.

 

IV) Comissari de diverses exposicions i coordinador de diversos cicles de conferències o cursos organitzats per l’Ajuntament de Granollers, Àrees del Museu de Granollers, Associació Cultural, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i la Fundació Martí l'Humà, sobre temàtica històrica, artística i geogràfica. Entre aquestes funcions, per exemple: Comissari de l'exposició: Granollers, espai, temps... (1999-2008). Comissari de l'exposició: Gr.31/5//38. (2000). Comissari dels actes commemoratius des del setantè aniversari del bombardeig de Granollers, de 31 de maig de 1938. (2007-2014).

 

V) Conferenciant/Professor de cursos i/o cicles sobre temàtica històrica, dret, sociologia i educativa. Col·laborador en diversos periòdics d'opinió i de temàtica professional, i col·laborador de programes de ràdio i televisió sobre temes de divulgació geogràfica, històrica i política. Coordinador de diversos treballs d'història i geografia, alguns ja publicats i altres en premsa. Els darrers, publicats a El 9 Nou, del Vallès Oriental, sota el títol: Els anys de la Guerra Civil. Fets i seqüeles i De la dictadura a la recuperació democràctica. Signats per diversos autors (2008-2009). Les darreres coordinacions, entre altres, han estat en cursos i conferències al Museu de Granollers, a Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau (Granollers ) , i Sala Estabanell de Granollers, (organització Fundació Martí l'Humà de lLa Garriga), anys 2010-2016.

 

VI) Assessor històric de programes de televisió, especialmentde Granollers TV amb treballs com: “Mai més”, de Montserat Homs, i “La Unió Liberal”, de la mateixa periodista. (Ambdós de 1998 i premi Miramar 1999 a la millor producció televisiva local de Catalunya). Assessor/col·laborador en el CD de: El Vallès Oriental (Consell Comarcal,1998). Assessor històric del llibret i l’òpera per a cor i orquestra posada en escena per la Coral Polifònica de Granollers, amb el títol Després del Silenci. Crònica de la Unió Liberal.1887-1939, amb text de Jaume Sesé i música original de Salvador Brotons.

 

VII) Director i/o guionista i/o documentalista de diversos treballs de televisió (una vintena de documentals a Granollers TV, sobre temàtica geogràfica i històrica i en especial sobre els anys de la II República i de manera molt particular sobre l’època de la Guerra Civil). Entre altres: “ La Guerra Civil a Granollers” (1986). “Granollers: el bombardeig de 1938”.(1988). “El Vallès Oriental. El medi i la història”. (1989). “ Lliçà d’Avall: Història d’un poble (1ª i 2ª part). (1990). “Lluís Companys: Crònica d’un president”. (1990). “Les Bases de Manresa, cent anys després”.(1991).“La Garriga i el seu patrimoni”. (1993). “ Granollers, un a ciutat amb futur”.(1994). La sèrie documental, “Història de Granollers”: “ Palou: dels conreus a l’asfalt” (1995). “Granollers: el pas del temps entre vies i trens”.(1995). “ Granollers: la carretera”. (1995). “Granollers: temps era temps.Jocs i costums ”. (1995). “Granollers: anys de ràdio”.(1995).“Granollers: el cine-club de l’Associació Cultural”.(1995). “Granollers:l’Agrupació Excursionista”(1995). Els dos darrers: " De maig a gener. Els bombardejos de Granollers,1938-1939" (/2006) i "Els oblidats del ´39" (2007).

 

VIII) Autor de diversos treballs monogràfics i articles sobre sociologia, dret i història, en periòdics, llibres de pedagogia i revistes especialitzades. Entre d’altres: El 9 Nou, del Vallès Oriental, L’Avenç, Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. Institut d’Estudis Catalans. Revista de Girona. Contrapunt. L’Abella d’Or. Enciclopèdia Catalana. Civitas Fracta.Estudis de Granollers i Comarca. Lauro, revista del Museu de Granollers. Revista de l’Associació Cultural de Granollers. Ponències (Edicions del Centre d’Estudis de l’AC de Granollers). La Sitja del Llop. Analecta. A Edicions 62: "Catalunya durant la Guerra Civil, dia a dia" (2005/2006). Vallesos. Entre els treballs monogràfics cal citar: Memòria de mèrits d'Antoni Jonch i Cuspinera, Fill Predilecte de la Ciutat de Granollers. Ajuntament de Granollers, 1994 (coautor). I Memòria de mèrits d'Amador Garrell i Soto, Fill Predilecte de la Ciutat de Granollers. Ajuntament de Granollers, 2001 (autor). Dins Lauro, revista del Museu de Granollers, l'article "Amador Garrell i Soto, a través dels seus escrits", i dins de Retrats de garriguencs il·lustres, l'article biogràfic sobre Andreu Dameson i Aspa (1897-1968) i l'article biogràfic sobre Joan Reig i Viñas, alcalde franquista (edicions El Garbell, 2010). Al llibre Meridià Granollers anys 70. Art de concepte i acció, l'article "Granollers: la dècada dels 70" (Ajuntament de Granollers i Museu de Granollers, 2010).

IX) Autor /coautor de diversos llibres (més d’una vintena). Entre altres, autor de: Revolta i Guerra Civil a la Garriga (Vallès Oriental). 1936-1939. (L’Aixernador, 1986). Coautor amb Camps, Albert; Homs, Josep; Jordana,Jacint; Ledesma, Joaquim, de : Granollers, 1936-1939: Conflicte revolucionari i bèl·lic (Oikos-tau, VoI I,1989; Vol II, 1990). Entre els darrers treballs, autor de : Granollers, caciquisme i fractura democràtica. 1848-1939 (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003). Autor de: Franquisme i poder polític a Granollers (1939-1975) Publicacions de l’Abadia de Montserrat,2004. Autor dels textos de: Granollers, l’encant (Lunwerg Editores, edició de 1997 i revisió i nova edició de 2006). Coautor amb Navarro, Eduard ,de: Les Franqueses del Vallès: els anys de la Segona República (1936-1939) (Ajunt. de les Franqueses del Vallès, 2008). Coautor amb Navarro, Eduard de: Les Franqueses del Vallès: la primera etapa franquista (1939-1960) (Ajunt. de les Franqueses del Vallès,2009). Coautor amb altres (Coordinació Josep Mas) de: La Garriga secreta, 1, 2 i 3. Ed. del Garbell, la Garriga, 2009-2012. Editor, coordinador i autor de diversos treballs a : Història i memòria al Vallès Oriental (Prosa, 2010). Coautor amb Eduard Navarro, de : Corró d'Avall, identitat d'un poble. (Ajunt. de les Franqueses del Vallès, 2016). Autor de: Cartes sense adreça al doctor Alfred Canal. (Ed. Gent i terra. Sta. Eulàlia de Ronçana, 2016).

Es troben en premsa treballs a punt de publicar.

 

Joan Garriga i Andreu

10 d'octubre de 2016